Êlih halkı özel savaş politikalarına cevap verecek

2020 yılından itibaren kayyum tarafından gasp edilen Êlih’te halk, bütün özel savaş politikalarına, iktidarın tehditlerine rağmen DEM Parti’yi desteklemekte kararlı olduğunu dile getirdi.

YEREL SEÇİM

Son dönem özellikle Hüda Par’ın ana akım medyada sıklıkla yer alması ile gözlerin çevrildiği Êlih’te (Batman) HDP’nin ardılı olan DEM Parti iddiasını sürdürüyor. Özellikle Hüda Par adayının Kürtçe çıkışları ve manipülatif açıklamaları ile kamuoyunda tartışılan kentte DEM Parti yetkilileri, 2019 seçimlerini de geçen bir oy ile kazanacaklarını belirtiyor.

2019 yerel seçimlerinde yüzde 60’ı geçen oy oranına ulaşan ve belediyeyi kazanan HDP’li belediye bir yıl sonra kayyum tarafından gasp edilmişti. Gaspçı kayyum ilk iş olarak belediyede Kürtçeyi yasaklamıştı. 23 Mart 2020 tarihinden itibaren kayyum yönetiminde olan belediyede halkın sorunlarına ya da kentin sorunlarına dair herhangi bir çalışma yapılmadı. Belediyenin imkanları AKP’lilere ve özellikle 2023 yılında AKP’nin eliyle TBMM’ye vekil sokan Hizbul-kontranın devamı Hüda Par’a aktarılıyor.

HÜDA-PAR SADECE SANAL MEDYADA KENDİNİ VAR EDEBİLİYOR

Kentte seçim gündemi neredeyse her yerde konuşuluyor ancak işin ilginç yanı, sanal medyada yapılan tartışmaların çok dışında, yurttaşlar arasında çok farklı bir seçim gündemi var. Özellikle son dönemde Hüda Par’ın sanal medya ve iktidara yakın medya tarafından görünür hale getirilme çabaları ve bir gücü varmış gibi gösterilme çabalarının kentte çok işe yaramadığı belli oluyor.

Hüda Par adayı Serkan Ramanlı’nın özellikle son dönem DEM Parti yöneticilerine yönelik yaptığı manipülatif açıklamaların yalan olduğu kentin her yerinde konuşuluyor. Halk, sanal medyanın ya da iktidar medyasının aksine Hüda Par’ın çok büyük bir gücü olmadığını, ancak AKP’nin Hüda Par’ı güçlü göstermek için ona oy vermeye çalışabileceğini belirtiyor.

Özellikle Peygamber Sevdalıları Vakfı üzerinden halk arasında örgütlenme çalışmaları yapan Hüda Par, mal varlıklarını da bu vakıf üzerinden koruma altına almış durumda. Peygamber Sevdalıları Vakfı, 2018 yılında kuruluşunu ilan etti. Daha önce Mustazaf-Der, Umut Kervanı, İhya-Der gibi dernekler üzerinden örgütlenme yürüten Hizbulkontra, 2018 yılında başta bu dernekler olmak üzere, mahallelerde kurduğu irili ufaklı dernekleri birleştirerek vakfı kurdu. Vakfın kuruluşundan sonra çalışmalarına hız veren Hizbulkontra, devletinde bütün imkanlarından yararlanır hale geldi. Vakıf üzerinden Êlih’in tüm mahallelerinde kaçak kuran kursları açtılar ve bir süre sonra bu Kuran kurslarının çoğunu MEB üzerinden kayıtlı hale getirdiler. Bugüne kadar Êlih’te örgütlenen AKP’ye yakınlığıyla bilinen TÜGVA ile rakip görülse de, onlarla birlikte çalışan vakıf Batman Milli Eğitim üzerinden de örgütlenmelerini sürdürüyor.

İKTİDARIN NİMETLERİNDEN YARARLANIYORLAR

Peygamber Sevdalıları Vakfı üzerinden örgütlenen Hüda-Par, iktidarın açtığı alan sayesinde Êlih’te devletin bütün kurumlarında örgütlenmelerini sürdürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri, yatılı yurtların müdürlükleri Hüda-Par’ın eline geçmiş durumda. Yetki alanları o kadar genişletilmiş durumda ki, Êlih’te bulunan Kız Öğrenci Yurduna dahi erkek müdür atanmasını sağlıyorlar. İktidar ile sıkı ilişkileri olan ve iktidarın nimetlerinden yararlanan Hüda-Par’ın halk arasında ise karşılığı yok denecek durumda.

Yerel kaynaklar özellikle Êlih’de yoksul ailelerin tespit edilip onlara düzenli gıda yardımları yapıldığını, kamuda iş verildiğini belirtti. Kurdistan’da bulunan istihdam ofislerinin, yetkileri Hüda-Par ile bağlantısı olan kişilere teslim ettiğini söyleyen yerel kaynaklar, Êlih’te Hüda-Par İl Binası içerisinde bir odanın kamuda iş vermek için ayrıldığını ve buradan kendi taraftarlarına, yoksullara iş dağıtıldığını, bunun karşılığında AKP ve Hüda-Par’a oy istendiğini, üye yapıldığını belirttiler.

GÜLİSTAN SÖNÜK HALK TARAFINDAN SEVİLİYOR

Hüda-Par dışında son dönemde özel savaş taktikleri uygulanarak DEM Parti içerisinde yapılmak istenen bölünme, parçalanma girişimleri ise boşa çıkmış durumda. Halk, DEM Parti’nin etkinliklerine yoğun katılım gösteriyor, seçim çalışmalarında yer alıyor. Konuştuğumuz yurttaşlar, son dönem yaşananların iktidarın özel savaş politikalarının bir ürünü olduğunu ve DEM Parti’nin gücünü gören iktidarın her yerden saldırdığını söylüyor.

DEM Parti Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük ise, halk tarafından sevilen biri. Sönük’ün bütün günü seçim çalışmalarıyla geçiyor, halk ile iç içe olması ise halk tarafından çok olumlu karşılanıyor. Halkın sanal medyada söylenilenlerin aksine Sönük’e yönelik saygısı alanda hemen hissediliyor.

Êlih halkı, 2020 yılında atanan kayyuma yönelik tepkilerini ise her koşulda belirtiyor. AKP’lilere ve Hüda-Par’a aktarılan kaynaklardan dolayı kayyum Êlih için hiçbir şey yapmış değil. Êlih’te bir saatlik yağmur sonrasında bile kent merkezinin sokakları yağmur sularıyla doluyor. Kentte su sorunu ise bitmek yerine artmış durumda. Kayyumun kent merkezine yaptırdığı BATMAN yazısı dışında herhangi bir icraatı gözükmüyor. Yollar bozuk, kent merkezinde araçlar için park yerleri ya da otopark bulunmuyor. Çöpler tam anlamıyla toplanmıyor. Êlih halkı, kayyumun DEM Parti’yi ve öncellerini destekledikleri için kayyumun kendilerini cezalandırdığı görüşünde. DEM Parti yetkilileri, bu seçimde Êlih’in büyük bir başarıya imza atarak 2019 seçim sonuçlarını da aşacağını ve kayyum zihniyetine önemli bir cevap vereceğini belirtiyor.